Slow movie

Er zijn zomerse dagen, die erg nat uitvallen. Wat te doen? Gaan zwemmen of thuis films kijken… De serie Inspector Morse is heerlijk. Gemaakt in de periode 1987-2000. Opvallend is de telefoon met een draaischijf. (Die oude telefoons zijn wel erg goed om je geheugen te trainen: draai  een tiencijferig nummer met veel achten of negens uit je hoofd… Het kost veel tijd voor je het hele nummer gedraaid hebt, als je al niet halverwege in de war geraakt bent met de derde of vierde negen…) Verder vallen de oude modellen auto’s op, nog een kantoor met typistes en papier. Alles gaat rustig daar op die mooie plekjes in Oxford en toch wordt er ook met doelgerichte actie ingegrepen.
Door de tekst in het Engels te volgen, met de ondertiteling als ondersteuning, besef ik hoe versimpeld mijn school-Engels is en leer zo wat bij.

telefoon met draaischijf kopieklein

Een schepje bovenop die vertraging, is de serie Maigret uit bijna dezelfde periode (1991-2005). Er zijn oude series en films die het terugzien waard zijn, terwijl een bepaalde traagheid ook zo storend kan zijn dat je je afvraagt waarom die film destijds zo de moeite waard was. Ben Hur duurt erg lang, veel te lang. Het fragment van de wagenrennen is nu niet meer echt spannend. Zijn we aan veel heftiger actie gewend geraakt? Welke factoren spelen nog meer mee?

In de genoemde series wordt de misdaad stap voor stap ontrafeld en opgelost op een manier dat je als kijker mee denkt. Je bent aan het puzzelen. Kortom je bent bezig en je doet iets, je beweegt mee. Je vertoeft in andere oorden, je luistert naar een andere taal. Kortom je spant je in en je ontspant. En ontspannen is een werkwoord…