Slow movement 4

“Niets is mogelijk als je het niet stapje voor stapje doet”, schijnt de Franse dichter Charles Baudelaire¬†gezegd te hebben. Probeer het eens letterlijk: slow motion een paar stapjes voor- en achteruit.

Zijwind bomen kopieklein

Planten en bomen hebben wortel geschoten, dat is het vaste punt van waaruit ze zich oprichten. Op plekken waar de wind voornamelijk uit dezelfde richting komt, laten bomen dat zien. Net als dat bomen zich naar de plek richten, waar zij het meeste licht kunnen opvangen.

Bomen zoeken licht kopieklein

Vierpotige dieren verplaatsen zich grotendeels met hun wervelkolom parallel aan de grond waarop ze zich voortbewegen. Wij mensen richten de wervelkolom omhoog, alsof we een boom zijn met de poten van dieren eronder en een hoofd er boven op.
Wanneer het ene been opgelicht en verplaatst wordt om weer wortel te schieten, balanceert het lijf boven het andere been, inderdaad als een boom in de wind.

viervoeters kopieklein

Een van de valkuilen van het lopen in slow motion is, dat er een versnelling optreedt tijdens het verplaatsen van het ene been. Dat is niet de bedoeling. Zou u dat versnellen trouwens doen, terwijl u tegen snel stromend water in loopt, dan is de kans groot dat u het evenwicht verliest. Kortom Baudelaire had het wel aardig bij het goede eind, al zal hij zich hoogstwaarschijnlijk niet met dit soort loopoefeningen bezig gehouden hebben!