Werner Bischof en de kariatiden

Ineens komt die bekende foto van Werner Bischof voorbij: de kariatiden van de Acropolis. Het bijzondere van deze foto is dat je de vrouwen, die de balken ondersteunen, van driekwart ziet, d.w.z. niet precies recht van achter of van opzij, maar schuin tussen twee vlakken in. Zo krijg je veel meer te zien hóe mooi ze staan. (Op anatomische afbeeldingen zie je of van voor/achter, van opzij of van boven/onder, nooit een mix zoals op die mooie foto.)

De vrouwelijke gestalten staan opgericht! Rechtop met een lange verticale lichaamsas: de enige manier om zo’n zware last te torsen met hun tors met het hoofd er boven en de benen eronder. Draaglast en draagkracht in balans.

De tand des tijds heeft toegeslagen; er zijn buizen tussen de dames geplaatst. Die geven de verticale lijn aan, de lichaamsas, die ze allemaal onzichtbaar van binnen in zich hebben.

 

Kariatiden Acropolis naar Werner Bischof kopieklein

Zij zijn een prachtig voorbeeld van de opdracht:’ Ga rechtop staan!’
Niks geen aantrekken van de schouderbladen of zich ophijsen met de armen, maar de wervelkolom verlengen naar boven én naar beneden toe. De adem houden ze niet in, ook al zijn ze van steen. Geen knieën op slot, al zie je hun knieën niet eens: de plooival van hun gewaden geeft het vermoeden hoe het bekken en benen verborgen zijn. Kortom zie de gratie van het opgerichte lijf!

Reacties

  1. Vassiliki schreef:

    Een heel mooi voorbeeld…rechtop staan zoals de kariatiden!

Comments are closed.