Beweging in de keuken

‘Soep tegen de kook aan houden, maar mag niet koken…’

Wat een spanning geeft dat! Alert zijn op het eerste bubbelen en dat mag dan net niet. Wat gebeurt er wanneer het vlakke oppervlak in beweging komt en enthousiast gaat bubbelen en borrelen? Het vocht verdampt en in plaats van soep ontstaat er een stevige saus. Dat kan de bedoeling zijn. Afhankelijk van wat er in je pan zit, kan de boel ook gaan schiften of de smaak verpesten bij het niet toegestane koken. (denk aan het smelten van chocola)

Niet alleen bij de menselijke beweging is subtiliteit vereist op sommige momenten, ook in de keuken kan beweging om speciale aandacht vragen!

tomatensoep kopieklein

Soep trekken van verse tomaten mag zowel tegen de kook aan zijn als heel zachtjes een beetje pruttelen gedurende de nodige uren. Hoe rijper de tomaten zijn en hoe langer het trekt, hoe lekkerder de soep. ( wel een of meer uien erbij voor de pittigheid; geen water toevoegen, het vocht komt uit de rijpe tomaten)
Geduld is hier meer aan de orde dan de kwestie van de al of niet zichtbare beweging.