Klimmen, klauteren, hangen, handen en voeten…

In de tuin heb ik een stuk kippengaas rondom de appelboom gespannen, de gekweekte lathyrusplantjes hebben een klimwandje! Mooi om te zien hoe ze eigenlijk een primitieve vorm van handjes hebben om zich vast te klampen aan het dunne ijzerdraad. Hun lengtegroei heeft behoefte aan een steuntje en zeker straks wanneer de door mij verwachte bloemenzee meer gewicht zal geven aan de tengere steeltjes en stengels.

lathyrus rond appelboom kopiekleinOns skelet is behoorlijk steviger dan dat van die lathyrusplantjes. Wij kunnen ons bovendien verplaatsen, al schieten we even wortel bij elke stap om vanuit die voet balans te vinden met een lijf wat toch heel wat langer is dan het steunvlak, het contactpunt met de grond.

We observeren kleine kinderen hoe ze hun eerste stappen maken, maar omgekeerd vraagt niemand een vijftiger:’ Kruip jij nog wel eens over de vloer? En doe je dat dan op handen en knieĆ«n of op handen en voeten?’

kruipen kopieklein