Matisse

Henri Matisse in het Stedelijk! Matisse verbind ik met vrolijkheid, lange lijnen en gekleurde vlakken. Bijzonder hoe hij knipsels ging maken, toen het schilderen hem fysiek te zwaar was. Zijn biografie is zeker de moeite waard om iets van te weten.

Contouren van menselijke vormen, anders dan een schaduw, geeft een beeld hoe het lichaam een totaliteit is. Je kunt geen arm isoleren van de rest, die arm maakt deel uit van het geheel.

Op die expositie is een film te zien: Matisse knipt niet met zijn grote schaar, zijn schaar is het vaste punt waar het papier doorheen draait.
Het doet denken aan een bedreven naaister, die de stof stuurt onder het voetje van de naaimachine door. Je kunt ook zeggen dat Matisse het vaste en het bewegende punt omdraait, hij laat ogenschijnlijk het papier in zijn ene hand het werk doen via zijn andere hand, die een schaar vast heeft.