Hendrik Nicolaas Werkman

De expositie over Hendrik Nicolaas Werkman is vlakbij. Hier in het Groninger Museum krijg ik een indrukwekkend beeld van een intens levend iemand, die de naam Werkman eer aan doet. Een uitspraak van hem over zijn werk ‘Het resultaat is naar mijn aard en niet naar een princiep’ kunnen we ons ter harte nemen.

Lopend door die zalen in het museum word ik me bewust van vorm en kleur. Denk ik aan Werkman en aan De Ploeg, dan komen er specifieke kleurstellingen bij me op in figuren of vlakken met een zekere ordening, wat zo prettig is om naar te kijken.

Dan die zin ‘De eene druk wordt uit de andere geboren en dat is juist het mooie, dat houdt de geest vaardig’.* De beweging blijft, zelfs al wordt de tijd even stilgezet in een afbeelding, het is net als dat de knoppen weer uitkomen na de winter en er sprake is van groei. Deze expositie toont de tijd, de beweging en de ontwikkeling van iemand in leven en werk.

* uit: Werkman Leven&Werk, blz. 105 (www.wbooks.com)