Cruisecontrol

In nieuwe auto’s zit cruisecontrol. Handig voor lange autoritten op rustige wegen. Het is wennen. De coördinatie tussen het besturen en de snelheid van een auto, of anders gezegd het verband tussen handen en voeten, is ingeslepen. Die gewoonte wordt door de ingestelde cruisecontrol doorbroken.

auto's kopieklein

Wanneer er een vaste kruissnelheid is, dan vraagt dat om aanpassing. Nee, het is niet hetzelfde als in of uit een rijdende trein springen toen er nog geen beveiliging op de deuren was. Toch kan cruisecontrol een gevoel geven dat de auto autonoom geworden is: het paard is op hol geslagen, hoe krijg ik hem weer in bedwang?!

Skiër kopieklein

Eigenlijk gebeurt er hetzelfde als met skiën, de snelheid is er en de skiër bepaalt de richting waarheen. Het gaat er om dat je stuur- en remvaardigheden adequaat kunnen reageren op de entourage en op de ingestelde snelheid.

Zouden skiërs beter met de cruise control om kunnen gaan dan niet-skiërs?