Carthago

Op de expositie Carthago blijf ik geïmponeerd door beeldjes voor een vitrine staan. Waarom die rechterarm gebogen en in een mitella? Gebroken armen in de oudheid? Of zijn het gebaren met een betekenis die wij niet kennen?

Leiden 2015-02-27 10 duo kopieklein

Nu met een andere blik gekeken: het gekruiste in de houding is er bij al deze beeldjes. Kijk naar de lijn rechterbeen/linkerarm en linkerbeen/rechterarm, er komt een dominante diagonaal naar voren. Mogelijk betekent dat innerlijke rust en harmonie.


Leiden 2015-02-27 1 vrouw met bord kopieklein

Jammer dat die beeldjes niet van achter en van opzij goed zichtbaar zijn. Ruimtelijke objecten moet je van alle kanten bekijken voor je je waagt aan een mogelijke conclusie en dan nog is het zaak om die conclusie altijd weer ter discussie te stellen.