William Turner

Traditie in de kerstvakantie: naar een museum en naar de film. Ik ga naar ‘Mr. Turner’. Een bijzondere natuurlijkheid valt meteen op. Geen filmster-gezichten, maar een enorme variëteit aan markante koppen, echte mensen die we overal tegen kunnen komen.

Een levensverhaal, zo gefilmd dat ik thuis meteen een boek pak. Hoe heeft William Turner werkelijk geleefd? Hoe is zijn ontwikkeling geweest? Wat is zijn betekenis in de kunstgeschiedenis? Waarom willen we nog altijd zijn werk zien?

Een juist antwoord op die vragen valt buiten mijn beroep. Ik kan alleen zeggen dat het indrukwekkend is hoe de acteur, die Mr. Turner tot leven brengt, een bijzonder loopje heeft. Los daarvan neemt deze man ons als kijker vooral mee in de wereld van fascinatie voor beweging en kleur in de natuur: wind, water, stoom, nevelen, rook, vuur…
Wat doet het licht met beweging? Meteen komt er een beeld bij me boven van dat lage licht op een decembermiddag over de kwelders bij Noordpolderzijl en de dijk met vage contouren van schapen en iemand die over een hek klimt: een aangename leegte…