Heldere blik

Het is avond, sfeervolle verlichting in de der Aa-kerk, je kunt wel kijken, maar details zijn niet scherp te zien. Dat is prettig tijdens een concert, ogen kunnen vaag ronddwalen, het gehoor neemt beter waar.

Ineens blijft mijn blik steken op het rijk versierde orgel. Links en rechts twee mannelijke figuren, die een groot deel van het enorme instrument op hun hoofd dragen. De ene kijkt ons aan, maar de andere lijkt z’n rug naar ons toegewend te hebben. Dit geeft een indruk alsof het orgel rondgedraaid kan worden, zoals ruitertjes op torens dat wel doen bij het hele uur. Op een klein stukje papier maak ik een schetsje om het thuis na te kijken.

Orgel de Aa-kerk kopiekleinMooi voor een eindejaarsstukje, zo met de blik vooruit en de blik terug, denk ik nog argeloos. Een afbeelding op het internet laat zien, dat mijn blik in de verte en in het halfdonker erg goed is voor mijn fantasie, echter die torsende mannen kijken ons wel allebei recht aan. Goed dan: de blik vooruit en het hoofd omhoog!