Sta op (2)

Een werktafel met een pc die hoog/laag kan om eraan te staan/zitten…ja, die bestaat! Achter de computer zoals een calligraferende monnik de nodige eeuwen geleden?

 
hooglaag tafel 001 kopie klein

Juist dat actieve staan zorgde ervoor – naast een flinke dosis geduld, tijd en concentratie – dat die monniken een stabiele hand hadden om de uiterst dunne lijntjes te kunnen trekken en minuscule vlakjes in te kleuren. Ze stonden niet urenlang achter elkaar, dat calligraferen werd afgewisseld met bezigheden zoals bidden, zingen, brevieren, wat licht tuinwerk misschien, een maaltijd, slapen (tussendoor een echt trappistenbiertje?).

calligraferende monnik 001kopieklein

Computeren krijgt een speciale dynamiek, wanneer je staand en zittend beeldschermwerk afwisselt. Dat dynamische ontbreekt wanneer je uren achterelkaar achter een beeldscherm blijft zitten. Zowel voor je lijf als voor je hoofd blijkt die afwisseling prettig te zijn…