Sinterklaas

Als klein meisje keek ik altijd naar de schoenen van Sinterklaas. Zwarte rijlaarzen, zwarte of bruine mannenschoenen van een neutraal soort, zelfs sandalen met dikke sokken, maar ook rode pantoffels zoals de mijne… Soms leken zijn voeten veel groter of juist kleiner dan de vorige keer en bovendien waren die schoenen niet altijd even glimmend gepoetst.

Bij Sinterklaas kopieklein

Keek ik destijds misschien uit verlegenheid naar zijn schoenen, ik betrap me nu op de gedachte: hoe hebben al die Sinterklazen zich voortbewogen op dat uiteenlopend schoeisel? Zou het soort schoen invloed gehad hebben op zijn manier van lopen? Meer of minder waardigheid, stijf of nog soepel voor zijn leeftijd, waggelt hij bij het langzame lopen of blijft hij in balans> Zijn die schoenen scheef afgesleten en past dat bij zijn loopje?

Loopjes van Sinterklaaskopieklein

Gelukkig zijn er nog een paar dagen om Sint in al zijn gedaanten te beschouwen voor hij weer naar Spanje vertrekt…