Zelf doen

Kleine kinderen willen zelf hun schoenen aantrekken en meer dan alleen dat. Het kost soms tijd, vreselijk veel tijd om alles zelf te doen, de missers te incasseren en dan toch stug doorgaan. Toch doen we het: het geeft zoveel voldoening als het gezwoeg iets oplevert.

kweeperen kopieklein

Een doos met kweeperen lacht me toe. De verwerking is meer een kwestie van tijd dan het werk zelf. Urenlang zachtjes koken, door de roerzeef, in een doek het sap laten uitlekken en dan tot slot het sap koken met suiker en het in potten doen. Het etiket erop met de datum en dan dat eerste toastje met kweeëngelei, niet te dun of te dik, de juiste zoetheid…dat is de kroon op het werk!

Zo gaat het met alle trainingen of welk leerproces dan ook. Geduldig herhalen van dezelfde bewegingen of handelingen, uitzoeken of je iets efficiënter kunt doen. Waar wringt de schoen dat iets niet gaat zoals je dat kennelijk in je hoofd gezet hebt. Moet het uit je hoofd? Soms heb je iemand nodig, die alles op een andere manier in beweging brengt…