Steunen en leunen

‘Buik in, borst vooruit en trek je schouders naar achter! Vooruit: rechtop!’

Helaas wordt dat nog altijd zo gezegd. Met die bewoordingen wordt de buitenkant, de vorm, aangesproken en niet de binnenkant van de aangesproken persoon. De werkelijke bedoeling is veel vriendelijker dan het bevel: ‘ Rechtop!’ Wanneer het slome aanzien omgezet wordt in een actief voorkomen is dat prettiger om tegenaan te kijken, bovendien is dat voor de persoon zelf op termijn minder vermoeiend. Die ontdekking moet dan vermoedelijk nog gedaan worden.

buigen en strekken 001kopieklein

 

Rechtop-zijn betekent overigens niet dat de achterkant plat moet zijn, want we hebben onze natuurlijke welvingen. Nog een misverstand is dat strekken synoniem is met extreem uitrekken en dat vastzetten inclusief de adem.

dwars over de stoel 001kopieklein

 

We steunen op onze voeten of op de zitbeenknobbels, maar stoelen hebben leuningen. Die zijn ervoor om steun te bieden. Even achterover leunen en steun nemen of dwarsgezeten op een stoel de armleuningen benutten, kan heel actief zijn en een moment van overdenking en bezinning bieden.