Landen

Die vliegende vogels landen op een zeker moment, maar hoe doen ze dat en waar? Op het land of in een boom, een vogelhuisje of in het water en wanneer het water bevroren is, op het harde ijs. Vogels met zwemvliezen tussen de poten, zoals eenden, ganzen en zwanen, komen heel anders neer dan vogels die ander soortige pootjes hebben en niet via het water ter aarde komen. Hoe landt een mens na een sprong? Kijk naar kleine kinderen die hun eerste springpogingen doen… Ze komen amper los van de grond. Je ziet ze eerder dieper naar beneden buigen. Het lijkt alsof we eerst het landen leren voor we ons los kunnen maken van de grond. Ergens vanaf springen, van een stoeprand, gaat makkelijker dan erop. springen 001kopieklein Het is een aaneenschakeling van gewrichten die de klap opvangen, dankzij de co√∂rdinatie van spanning en ontspanning van spiergroepen. De draagkracht van voeten is erop gebouwd. Kijk naar het skelet: een voet lijkt op een sok met heel veel kleine botjes, die allemaal met elkaar moeten sporen om voor die draagkracht zorg te dragen. En dan heb ik het nog niet eens over de spieren, banden…