Het hoofd omhoog

Er wordt altijd aangeraden dat je niet naar de grond moet kijken, maar de blik op vooruit of meer in overdrachtelijke zin: het hoofd omhoog! jacobsschelp 001kopiekleinNiet op alle torens staan haantjes of kruizen als windwijzer. Op de Martinitoren in Groningen staat een paard. Op de toren van de Jacobikerk in Utrecht heb ik samen met een buurtbewoner de jacobschelp ontwaard. De windwijzer op het paleis op de Dam is een koggeschip. Op het gebouw van Beursplein 5 is ook een bootje te zien, dat bootje roept vragen op: een VOC schip of misschien alleen het schip als symbool?

Kortom het hoofd omhoog is veel meer de moeite waard dan naar beneden kijkend dubbeltjes zoeken, bovendien dubbeltjes bestaan niet meer en om een gelukbrengende cent te vinden moeten we naar het buitenland…