Meten is weten?

‘Meten is weten’ is een slogan, die vaak gebruikt wordt. Ik ben geen getallenmens en misschien daarom heb ik altijd in twijfel getrokken of dat ‘meten is weten’ juist is.

In de auto heb ik een snelheidsmeter, ondertussen geeft de tomtom een net weer iets andere snelheid aan. Hoe meet die snelheidscontrole het bij een paal of bij een tijdelijke meting van de politie? Nog weer anders?
Wat werkelijk telt, is dat ik als fietser voorbij scheurende auto’s erg onprettig vind en daarom rij ik zelf in de auto rustig, soms op het trage af. De bevestiging daarvan kan ik eventueel op de snelheidsmeter constateren.

Fietsend op straat 001kopieklein

Ergens langs de weg een flitspaal? Ik krijg dan bijna kramp om niet te snel te rijden en rij dan veel te langzaam en roep vast de ergernis van de bestuurder van de auto achter me op…of wordt te langzaam rijden ook beboet? Hoe luchtig kan een mens blijven om zich vrij te blijven voelen?

Een 2CV kon niet snel en had last van tegenwind. Nu heb ik een altijd-wind-mee fiets (ook wel e-bike genoemd) en fiets ik vaker veel verder. Fiets ik sneller? Ik kan het eventueel zien hoe snel, maar ga ik echt snel dan zie ik minder om me heen en rustig fietsen is zo prettig om je gedachten te laten komen en gaan. Mateloos! En dat betekent: buitengemeen. Erg prettig om niet altijd te meten of gemeten te worden, met wat voor maat dan ook.

2CV 001kopieklein