Reiken en grijpen

Villa Borghese, Rome… Mijn directe associatie met Villa Borghese is het beeld met de graaiende vingers in het vlees gedrukt! Levensecht en toch van wit marmer. In de zaal ernaast een beeld van dezelfde beeldhouwer Bernini. Ook al staan ze in een gescheiden ruimte, die twee beelden blijven met elkaar verbonden.

Bernini Daphne en Apollo 001kopieklein

Wie zijn het? Het zijn Daphne en Apollo. Ze komen uit de Metamorphosen van Ovidius. Daphne, die wegvlucht voor Apollo. Het is een beeld met lichtvoetige slanke figuren. Het is niet Apollo, die zijn vingers zo levensecht in het marmer gedrukt heeft. De verliefde Apollo wordt ogenschijnlijk door haar meegenomen in de luchtigheid van wuivend blad, ook al maakt Daphne nog een afwerend gebaar.

Bernini Pluto en Proserpina 001kopieklein

Dat woeste grijpen is het andere beeld: Proserpina wordt bruut gegrepen en meegesleurd door de sterk gespierde Pluto. Haar gebaren zijn vol afweer en ze probeert hem van zich af te duwen: ‘Dit wil ik niet! Laat me los!’ Haar wacht de onderwereld.

Beide beelden laten zo mooi een tegengestelde bewegingsrichting zien, dat moet je in het echt gaan zien, niet op een afbeelding…