Op de heupen

‘Het op de heupen hebben of het op de heupen krijgen’.

Tot mijn verrassing heeft deze uitdrukking een Bijbelse oorsprongIk stel me voor, hoe het lijf van iemand, die het op z’n heupen heeft, dat toont. Er komt niet spontaan een bult op z’n heupen. Wat is dat ‘het’?

op de heupen 001kopieklein

Onrust en spanning kunnen diep verborgen zijn onder de oppervlakkige spierlaag en dat is niet meteen te beïnvloeden zoals je je biceps op commando kunt aan- en ontspannen.
Het ‘scharnier’ van het heupgewricht, wat in de lies zit, of anders gezegd de plek waar een plooi ontstaat bij het voorover buigen of bij het optillen van een been of tijdens het zitten op een stoel, lijkt naar boven naar het middel toe te verschuiven. De benen gaan zich anders gedragen: de neiging om te strekken neemt toe en het toegeven in buigen neemt af. De onderbuik raakt gespannen, soms is er sprake van kieteligheid, gevoelige schouders, snelle hoge adem…kortom de rust verdwijnt zowel innerlijk én uiterlijk.

Dat ‘het’ is kennelijk iets van buitenaf waar we van binnenuit op reageren, tot ‘het’ weer zakt en de rust teruggekeerd is. ‘Het’ is dan van de heupen af, alleen dat heb ik nog nooit iemand horen zeggen.