Mens en machine

Een college functionele anatomie. Prachtig hoe het menselijk lichaam in elkaar zit als een model voor een ingewikkelde machine, die zich kan verplaatsen, zichzelf vernieuwt en nog veel meer…

Ben ik dat? Ja, dat ben ik… deels.

Het kan evengoed zo zijn dat we machines of wat dan ook maken naar ons eigen lichaam met alle functies. Hebben we de wens om te vliegen als een vogel, dan doen we dat in een groter lijf dan wat we van onszelf hebben: een vliegtuig.

vliegen 001kopieklein

Hoe plakken we een gat stevig dicht? Repen plakband schuin of dwars over elkaar plakken en dan een rechte strip er overheen voor de stevigheid. De vergelijking met de anatomie van onze buikwand ligt voor de hand, al ben ik blij dat ik een elastische spierlaag heb, die meegeeft met menselijke actie zoals lachen, hoesten, persen, zingen, buigen en het draaien van de romp.

Ik vraag me wel af of een machine blij kan zijn…