Aan het lijf

Aan den lijve ondervinden. Aan den lijve leren. Aangedaan zijn, aandoenlijk, aanstoot geven of nemen, aandacht en aandachtig, iets aangereikt worden. We spreken van aandoeningen. Allemaal van buitenaf aan jou gericht.

aangeraakt 001kopieklein

Het lijf is primair in contact met de buitenwereld via de tastzin. Dat aangeraakt worden kan verschillende sensaties veroorzaken, waar we dan al of niet zichtbaar op reageren.

Ik beperk me tot het primair lijfelijke: baby’s ontdekken hun handen omdat die handjes elkaar raken tijdens onwillekeurige bewegingen, het besef wordt gewekt dat ze dat zelf  ‘in de hand’ kunnen krijgen. Heel veel handelingen doen we later vanzelfsprekend, we denken er niet eens over, we doen het gewoon. Spieren herinneren zich kennelijk de coördinatie, want zodra je gaat denken hoe je met twee treden tegelijk de trap af moet, gaat het mis!