Kijken in de dierentuin

Een rondje door de dierentuin kan zoveel verschillende aandachtspunten hebben. Kinderen herkennen hun speelgoedbeesten. Grote mensen vergapen zich aan de apen of herkennen iets in de gevleugelde gang van de struisvogel.

platvis 001kleinstekopie

Ik zie platte vissen van een flink formaat, die zich voortbewegen door met hun staartgedeelte heen en weer te gaan. Geen draaiingen, ze zijn plat en zo bewegen zich ook in twee vlakken.Verderop zeehonden, ze ogen onder water als bommen. Ze wentelen om hun as en hebben er ogenschijnlijk plezier in om op kop door het water te vliegen. Geen staartbewegingen, er is amper staart. Geen beweging vanuit de romp, ze hebben krachtig bewegende vleugels, die voor die soepele wendbare actie van het gestroomlijnde lijf zorgen.

zeehonden 001kleinekopie

Later zie ik dat de pinguins een kleinere versie zijn. Op het land verplaatsen zowel de pinguins als de zeehonden zich aanmerkelijk minder makkelijk. Zeehonden doen denken aan kinderen, die het kruipen nog lang niet onder de knie hebben en zich op hun buik voort schuiven. De pinguins gebruiken hun vinnen of vleugels om zich rechtop in evenwicht te houden en waggelen dan met de ene kant en dan de andere kant naar voren schuivend, rechtopstaande telgang.

Bij de roofdieren loopt het jachtluipaard over zijn vaste paadjes. Het ziet er nerveus uit, zo onrustig hij rondom kijkt. Hij gaat in een gebroken telgang, links achter tilt hij op en dan een fractie later links voor, vervolgens rechtsachter en rechtsvoor. Net even anders dan de hele linkerkant tegelijk ten opzichte van rechts, zoals andere dieren dat kunnen doen.
De koning der dieren, de leeuw, verplaatst zich vergelijkbaar met het luipaard, hij heeft een afwikkel gebaar in zijn poten, mogelijk valt me dat op omdat ik niet van bovenaf maar van een afstandje van opzij tegen hem aankijkt.

Zoeken we bij dieren naar iets menselijks of willen we iets menselijks bij dieren zien? Bij die enorme ijsbeer heb ik absoluut niet dezelfde gevoelens als bij een speelgoed knuffelbeer. Ik ben blij dat er een flinke gracht en een wand van glas tussen hem en mij is.