Zintuiglijke verwarringen

Vandaag heb ik een nieuwe fles vloeibare zeep in gebruik genomen. Vloeibare olijfoliezeep uit Marseille. Handiger dan het bekende vierkante blok. Toen ik het kocht kon ik kiezen tussen heldere of donkere zeep. Vanwege de afwisseling koos ik voor de donkere variant. olijfolie 001klein Wanneer ik op het pompje druk, komt er een fluddertje spul uit: appelstroop? Er komt een geur vrij: teer? En toch is het gewoon zeep op basis van zwarte olijven, waarmee ik prettig mijn handen was, een beetje anders dan anders. Echter, ik blijf verrast door die vreemde sensatie van appelstroop en teer, of misschien toch zwarte olijvengeur zoals van tapenade…

Is dit nu werkelijk anders dan wat mensen in de praktijk ervaren? Soms attendeer ik iemand erop dat hij of zij achterover helt en dat je zonder veel inspanning rechtop komt te zitten wanneer je in een onderuitgezakte positie met je hand je rug wat naar voren duwt (dat ‘holle’ gevoel) zonder verder iets met je borst of schouders te doen. Dat zit namelijk een stuk makkelijker, maar het voelt eerst vreemd. Een blik in de spiegel zegt iets anders.steuntje in de rug 001kopieklein Zintuigen helpen ons, maar kunnen ook verwarring teweegbrengen. Handen wassen met appelstroop is vast heerlijk kliederen, je krijgt er misschien hele zachte handen van, even je vingers af likken tussendoor geeft vast energie, maar ik hou het toch maar bij een zeepje.