Meneer Smit

Meneer Smit was onze docent oefentherapie en TLO ( theorie lichamenlijke opvoeding) op de Haarlemse Opleiding voor Fysiotherapie in Bloemendaal.
H.J. Smit officieel, Mans Smit voor intimi, de directeur van de opleiding, die al zijn studenten wilde leren kennen en daarom gaf hij ons les in het 1e jaar.

Hij leerde ons spelen met bewegen. Gelukkig NOOIT rijtjes oefeningen uit mijn hoofd hoeven leren, maar nadenken waarvoor en waarom je een bepaalde beweging vraagt en bovendien attent blijven of de uitvoering zo is als bedoeld en anders je formulering bijstellen. Wanneer iemand je opdracht anders uitvoert, dan je afvragen waarom. Kan hij het niet of begrijpt hij je niet?!

Iedereen heeft zijn opdrachten met markant woordgebruik nog paraat:
‘Noem tien oefeningen voor de quadriceps opklimmend in moeilijkheidsgraad’
of ‘Verzin tien oefeningen voor een stok. Wat is des stoks?’ Natuurlijk kwamen ook de andere attributen voorbij: wat is des bals of des knots? Het ‘paretisch oefenrecept’ was uit den boze; het oefenrecept is niet paretisch (verlamd). Het is het oefenrecept voor paretische spieren, al achterhaald gaf hij aan, maar het stond in het Blauwe Boek, het leerbloek wat verplichte kost was.
De creativelingen onder ons hadden het goed, want zij kunnen doorgaans niet uit het hoofd leren, maar ik kan me achteraf voorstellen dat er ook studenten geweest zullen zijn die liever de vastigheid van oefenstof in rijtjes gehad zouden hebben.

Af en toe kom ik iemand tegen uit die tijd en heffen we de lofzang aan op meneer Smit. Zoektochten op internet: leeft hij nog? We willen hem graag vertellen hoeveel extra’s hij ons meegeven heeft… Vandaag kreeg ik een berichtje met de tekst: ‘We hoeven niet langer te zoeken, ik hoorde dat hij al jaren geleden overleden is.’

Wat nu? Heel eenvoudig: een berichtje naar boven met goede gedachten…