Zwem Bad

Al jaren ga ik naar het warmwater zwembadje om een uurtje te zwemmen. Meditatief zwemmen, rustig en ritmisch zodat gedachten kunnen komen, gaan en vanzelf ophouden. Dat gaat perfect wanneer ik er alleen ben of met een zwemgenoot die op dezelfde lijn zit.

zwemmer 1 001kopie klein

Soms deel ik het bad met noeste zwemmers – meestal met een chloorbrilletje op – die op kracht en met snelheid zwemmen. Zij hebben zich waarschijnlijk een doel gesteld, of moeten hun target halen om in een bepaalde tijd zoveel baantjes gezwommen te hebben.
Het gedeelde zwembadje is dan heel anders, het water geeft een soort agressie door. Er is weerstand in het water wat er anders niet is door die extra golfslag.

zwemmer 2 001kopieklein

Er zijn baders, meestal wat oudere vrouwen, die bedaard heen en weer drijven al of niet met drijfmateriaal en hun bestaan bespreken. Een breikransje of koffieclubje te water. Soms zo druk in gesprek dat ze afdrijven en niet merken dat er ook nog iemand rustig heen en weer probeert te zwemmen.

Dan de echte oude mensen, die zwemmen niet, zij gaan op hun rug liggen en drijven overdwars en genieten van het warme water. Dat valt op wanneer ze zich met veel moeite op het trappetje uit het water hijsen en naar het kleedhokje strompelen.

Ook zijn er mensen die het warme water benutten om zichzelf te revalideren. Zij doen loopoefeningen of zwemmen met gewichten in de handen en doen van alles met een bepaalde reden, waarvan de bedoeling is dat ze er beter van worden met behulp van het water. Oefenen op het droge is heel anders.

Wie er niet zijn? De spetterende jongetjes die ‘bommetje’ spelen! Die gaan naar het gewone zwembad, samen met de waterpolo’ers, de wedstrijdzwemmers, de families en fitness te water mensen.
Zo’n warmwater zwembadje heeft kennelijk voor bepaalde groepen mensen de sensatie van een Kurort zoals je dat in boeken leest. Heerlijk is dat om zo vlakbij huis weg te dromen in je fantasie…