Plié

Plier is een Frans werkwoord, waar wel dertien verschillende vertalingen voor zijn. Toch is de plié direct gekoppeld aan klassiek ballet: de kniebuiging met de hakken op de grond, waarbij de romp gestrekt blijft. Tussen alle oefeningen door en tijdens de choreografieën duikt die plié steeds weer op, zowel bij het klassieke ballet als bij moderne dans.

plié 001kopieklein

Afgelopen week kreeg ik de indruk ineens te weten, waarom dat buigen van de knieën zo essentieel is. Iedere keer het zwaartepunt laten zakken, de spanning die nodig is om op één been of op de tenen te staan, balans te houden of om te springen, moet afgeleid worden naar de grond. Een actieve bliksemafleider en wel zo dat het een onbewuste reactie wordt om opgelopen spanning in het lijf kwijt te raken. Een kort rustmoment, een adempauze om weer te kunnen doorgaan. 

Een pianodocent leerde me al dat je de ‘rusten’ moet spelen! Het is niet even niks, het is een actie, een daad, een actieve handeling. Ruimte geven aan een volgende inademing en een volgende zin, anders wordt het hijgerig en krijg je het benauwd. De nacht na de dag.

Actief niet-doen, spanning loslaten is veel moeilijker dan hard knijpen of doorhollen tot er iets knapt, zodat je wel moet toegeven dat rust iets actiefs is.
Een manier om dat onder de knie te krijgen is om heel vertraagd en met aandacht langzaam te bewegen. Het moet ingeslepen worden dat er af en toe een diepe zucht kan ontsnappen. Wanneer je dat lukt, dan gaat het met het snelle vanzelf.

De dansers van Scapino Ballet lieten het zien afgelopen week hier in de schouwburg . De komende week tonen de dansers van Club Guy&Roni het ongetwijfeld weer.