Knieën

Mijn blik viel op een foto met een voetbalelftal: op de eerste rij gehurkte mannen met allemaal van die stevige knieën naast elkaar op dezelfde horizontale lijn. Bij niemand komt de hak op de grond, een wat labiele houding. Zitten ze zo knus tegen elkaar aan om op de foto te passen of om niet om te kukelen? Als ze omgaan nemen ze elkaar wel mee als een instortend kaartenhuis. Waarschijnlijk gebeurt dat zelden of nooit, want ook hun armen zijn behulpzaam om het evenwicht te bewaren.

voetbalknieën kopieklein

In Azië, Afrika en op meer plekken in de wereld zitten mensen lager op hun hurken, dan wel met de voetzolen plat op de grond. Zo zitten ze uren, doen een spelletje of zijn één met de omgeving om zich heen.

Niet-westers hurken 001 - kopieklein

Een houding, als je gestel dat toelaat, waarin zangers en blazers altijd de hoge tonen kunnen zingen en spelen! Het is alleen een wat merkwaardig gezicht: de solist die even op z’n hurken gaat voor een hoge noot…