Stiltecoupé

Vandaag zit ik in de trein.

Er komt iemand tegenover me zitten. Zitten? Ze zit geen tel stil. Ze pakt krant uit tas, kijkt erin, slaat krant weer dicht, tas open tas dicht. Tubetje komt uit tas, laars uit, laars wordt ingesmeerd, laars aan, krant komt weer, krant gaat weg, laars wordt bekeken, ik krijg een trap, oh pardon, lippen bijwerken met stevig rood, benen andersom over elkaar geknepen, terug, benen stijf parallel, benen dwars linksom, nee toch rechtsom, benen weer over elkaar, kijkt naar buiten, kijkt in tas, waar is krant nu, tas dicht, nee weer open

” Dames en heren, wij naderen station Zwolle…”

Tas open, ze frommelt krant erin, kamt haar, harkt met handen door haar, gaat staan, draait zich om, draait terug, tas dicht of open, jas dicht, nee toch niet helemaal, kraag omhoog en hand door haar, hand haast zich om tas te pakken

stiltecoupe 001 - kopieklein

Ze is vertrokken. In de stiltecoupé is het ineens heel erg stil…