Overzicht en inzicht

Niet alleen de Eiffeltoren bestaat uit een enorme staalconstructie, ook de hurkende man bij Lelystad heeft zo’n onbedekt skelet. Een enorm beeld, dat zijn vorm alleen laat zien wanneer je behoorlijk afstand neemt. Kom je te dichtbij, dan zie je slechts een wirwar van buizen, die met elkaar verbonden zijn.

poepende man Lelystad 001kopieklein

Wanneer je met je neus ergens bovenop gedrukt staat, zie je wel iets, een detail, maar je mist het verband. Je hebt afstand nodig voor het overzicht en om een juiste kijk op verhoudingen te kunnen krijgen.

Zo komt het wel voor dat mensen schouderklachten hebben en zich daarop fixeren. Dat de oorzaak misschien kan liggen in een inadequaat gebruik van de heupgewrichten en benen, vraagt om een heldere kijk op de verhoudingen van het skelet en inzicht in het motorisch functioneren. Het menselijk lichaam is één geheel van samenwerkende krachten met een prachtig geconstrueerd skelet, een lijf waarmee iemand zich manifesteert. De wetenschap dat we voor een groot deel uit water bestaan impliceert niet altijd dat we ons ook ‘vloeibaar’ bewegen.

Die ijzeren man bij Lelystad zit misschien daarom wel zo op die plek te peinzen of te staren met dat uitzicht op het altijd bewegende water…