Dag, nacht, dag en nacht…de tijd glijdt

In het nieuwe museum Louvre Lens (vlakbij Lille) word je vanaf de oudheid meegenomen en ook weer teruggeworpen in de tijd.

Een tablet van klei waarop lang geleden een moeder haar zoon geschreven heeft. Nu maakt een moeder er met haar tabletje een foto van en stuurt het bericht naar haar zoon. Is er iets veranderd? Alleen in de manier waarop: contact en ontmoetingen blijven we aangaan.

IMG_5534 - kopieklein

Mijn oog valt op een globe, niet van het ondermaanse, maar met de wereld van de nacht.
Dag en nacht geeft een ritme, net als de zon, de maan en de sterren dat doen. Later zijn de zonnewijzers vervangen door uurwerken, de vastgestelde lineaire tijd. Die tijden over de globe zijn weer onderverdeeld. We krijgen jetlags omdat het simpele dag-nacht ritme verstoord is. Alles kunnen bijbenen …

In dit bijzondere museum word je niet moe, je krijgt geen zware benen. Integendeel, dit museum geeft je energie: de tijd is even weg!