Uitstel?

‘Uitstel is afstel’ is het gezegde. Soms is dat zo. Geen zin om een klusje aan te pakken? Blijft het bij de gedachte? Nalatigheid of gebrek aan wilskracht? Schuldgevoelens? Ik betrap me er wel eens op dat ik van mezelf een of ander klusje moet doen en het vervolgens niet doe. Ik sta daarin niet alleen, in ‘De Voorlezer’ van Bernhard Schlink, staat een uitgebreid exposé van iets bedenken en beslissen maar dat het handelen niet een logisch gevolg daarvan hoeft te zijn. Soms doen we iets en dat blijkt een eigen bron te hebben. (op blz.20 van de 12e druk ISBN 90 414 03701)

stofzuiger 001 - kopieklein

Hoe zit dat met dat ‘iets moeten’? In de loop der jaren ben ik dat Heilige Moeten steeds meer gaan afschaffen. Wanneer ik op de bekende plek een stofwolk zie liggen, komt de gedachte boven drijven: ‘ Rike, je moet stofzuigen!’ ‘O ja?’ zegt dat andere stemmetje terug, ‘Vind je dat?’ Heb ik geen zin om door te gaan met die dialoog, dan is het: hup, de stofzuiger uit de kast en in drie tellen is het klaar, nou ja, ietsje meer dan in drie tellen… vervolgens blijkt het mee te vallen of er gaat iets mis. In het laatste geval doe ik het zonder aandacht of stoot in de haast van het geen zin hebben nog net even iets om of de zak moet net verschoond worden en duurt het nog langer terwijl…
Of ik zeg tegen dat akelige stemmetje: ‘Wie zegt tegen jou dat je je met alles moet bemoeien? Laat dat en hou je stil! Ik wil je niet meer horen.’ Dan laat ik dat stofzuigen dus mooi nog even zitten tot die stofwolk me werkelijk gaat storen.
Er zijn ook momenten dat ik spontaan de stofzuiger pak, nergens over denk en geen dialogen met mezelf voer: ik ben aan het stofzuigen.
Niks geen ge-waarom, het wil kennelijk stofvrij zijn.

stofzuigen 001 - kopieklein

Moeten oefenen? Nee! Je herhaalt iets en blijft zoeken naar de meest doelmatige manier. Alleen maar omdat je iets in de vingers of onder de knie wilt krijgen. Dat ge-oefen in het wilde weg omdat het moet en als je het niet doet met een schuldgevoel in je maag zitten, dat is niet het ware oefenen.
Dat schuldgevoel kan misschien wel eens lastiger zijn dan niet oefenen. Je houdt jezelf voor de gek wanneer je als een robot bezig bent. Het gaat net als met dat verplichte of met het spontane stofzuigen… je gevoel erbij en betrokken zijn met wat je aan het doen bent, dát telt en anders maar niet!
Na een tijdje toch wel? Maar dan ben je er aan toe en dan heeft het ook dat effect wat je beoogt…