Fysiotherapie en filosofie

Wat doe je wanneer het lijf beperkingen geeft om je vleugels uit te slaan? Niet aan het werk op de gebruikelijke manier, maar confrontatie met jezelf! Onthand zijn en niet uit de voeten kunnen… het geeft te denken. Verplichte rust uitzitten en de kunst om niet te gaan mopperen. Zoeken naar dat wat je wél kunt ondernemen: actieve hulpvragen stellen en hoe pak je je eigen revalidatie aan?

Het woord revalidatie, ook in andere talen (Rehabilitation, rééducation), heeft een andere gevoelswaarde dan alleen het herstel van het een of ander. Ik denk dat zo’n proces méér is dan herstellen, er komt iets bij, je voegt ervaringen toe. Je wordt niet de oude, maar de nieuwe!

De bevestiging van dat nieuwe kreeg ik de afgelopen twee dagen tijdens een workshop over Hannah Arendt. Ik gaf me daarvoor op omdat mijn hersens ook in de revisie of in ieder geval in actie wilden komen na een periode met vooral aandacht aan het lijfelijke.

 

praktijkkamer nieuwe stijl 001kopieklein
 

Omdat een mens, behalve lichaam en geest hebbend, ook in een omgeving leeft, heeft ook de werkkamer een beurtje gekregen. Het oude kozijn was aan vervanging toe, het nieuwe geeft meer zicht naar buiten en laat meer licht naar binnen komen. Het wachten is op de luxaflex en dan is het daar bedrijfsklaar. Zo zal het dan met mij ook wel zijn na deze bijzondere afgelopen tijd…