Associaties

Noord? Dan denk ik aan zuid. Naar het zuiden toe is het warmer en bij warm denk ik aan geel. Geel? De stank van levertraan of de kleur van vrolijke crocussen en narcissen. Beige en bruin in het landschap? Bijna lente, een paar warme dagen en het groene waasje is er. In beweging komen! De benen bewegen? Wat doen de armen?

Op dat laatste verband werd ik fijntjes geattendeerd door een vriendin, zij zag dat ik mijn schouders optrok en dat mijn armen niet losjes meebewogen tijdens het lopen toen ik zonder die ene elleboogskruk liep. Ze vertelde dat kleine kinderen die net gaan lopen met een duwkar, eerst balans zoeken in de voor/achterwaartse beweging van de enkels. Het zwaartepunt zakt en dan pas kunnen ze met die duwkar lopen zonder voorover te vallen.

duwkar 001

Enkels en voeten. Wat doen ze? Afzetten, optillen, verplaatsen en een steunpunt vinden. Maar niet alleen voetspieren, alle spieren naar boven naar het hoofd toe moeten iets doen en het hoofd registreert, alleen niet altijd het juiste. We zitten vol blinde vlekken!

Ik wenste sommige spiergroepen al sterk genoeg. Schouders en armen zijn erg sociaal: ze willen altijd ondergelegen lichaamsdelen behulpzaam zijn of misschien is het wel zo dat schouders en armen gewoon vóór hun beurt willen gaan. Het zwaartepunt wordt naar boven getrokken en de benen missen de kans om zich te ontwikkelen voor hun eigenlijke taak. Lopen doe je uiteindelijk wel met je benen en niet met je armen!

voorbijgangers 001

Straks wordt het groen buiten: terrasjesweer! Het is altijd de moeite waard om naar voorbijlopende mensen te kijken. Er zijn er toch heel veel die lopen alsof ze opgehesen worden aan die onzichtbare klerenhanger onder hun Tshirt, een enkeling loopt soepel gesmeerd, ritmisch en veerkrachtig vanuit de voeten en benen. Of voelen veel mensen zich nu aangesproken door dit stukje?