De stok

Lopen met een stok roept al snel de associatie met oude mensen op. Toch klopt dat niet. In de tijd van Couperus liepen heren met een wandelstok, gemaakt van een bijzondere houtsoort en al of niet met een zilveren knop of handvat. Niet omdat die heren problemen hadden met lopen, maar het stond chique. De stok gaf status in de 18e en 19e eeuw. Nu ik dit noteer, vraag ik me af of die heren misschien les gehad hebben hoe je je dan passend met een stok verplaatst of beter gezegd: flaneert. (flaneren is wandelen om gezien te worden volgens de woordenboeken) Toen ik in Tanzania woonde, hadden de ‘mzee’ van de Masai* een korte stok met een knop. Misschien vergelijkbaar? Ook herders hebben zo’n stok, maar met functie. De herdershond herkent de bewegingen die de herder met z’n stok maakt en de hond doet wat er van hem verlangd wordt.

Allemaal mannenpraat. Hebben vrouwen geen stokken die iets van meerwaarde geven? Nordic walking zie je vaak vrouwen doen. Is lopen met die twee stokken wel elegant? Of moeten wij het zoeken in paraplu’s? Ik hoop zelf nog altijd die mooie paraplu van Mary Poppins te vinden: een degelijke paraplu met het handvat van een mooie eendenkop, wel eentje die lekker in de hand ligt. En ermee door de lucht vliegen? Nee, dat hoeft niet zo of ja toch, in een mooie droom…

 

* ‘mzee’ is het swahili-woord voor: de oudere, de wijze man.

 

 

Reacties

 1. Sophia schreef:

  Ja toch herinner ik me mijn “hoofd”van de lagere school, met stok en hoed. Hij liep, nou liep, hij bewoog zich chique voort, zoals dat hoort als je tot de notabelen hoort. Een Heer van stand!
  Is inderdaad wel lang geleden.!!!!

  En dan mevr. Griezel, een creatie van R. Dahl, zij komt er niet best af wat de stok betreft. Het geeft haar nog meer griezel dan ze zoal heeft.

  En waarom wordt er ook in de fysiotherapie tegenwoordig zo weing een stok gebruikt? En wel snel een rollater?
  Is het te lastig? Krijg je teveel commentaar? Geeft het een gehandicapt gevoel? Wat roept zo’n stok toch veel op!

 2. Luxe Wandelstok schreef:

  Leuk artikel over een passie van ons. De wandelstok was in het verleden onmisbaar in elke garderobe. Mooi versierd en met veel extra functies was hij een must voor elke man en ook menig vrouw. In het moderne mode beeld wint de wandelstok weer aan populariteit. Voorbeelden uit het heden en verleden en van de stok als kunstobject zijn er erg veel op internet. Op http://Www.pinterest.com/wandelstokken is voor de liefhebber een selectie te zien.

Comments are closed.