Doe maar Dans!

Naar de première van Noord Nederlandse Dans. Mooi hoe bewegingen echt afgemaakt worden! Afgemaakt? Ja, als een arm of een been strekt dan strekt alles tot in het uiterste puntje. De beweging heeft zeggingskracht. Er gaat niet zomaar een arm omhoog, het hele lichaam is gericht op de beweging naar boven van die arm. De totale gestalte drukt iets uit en dat heeft zeggingskracht. Soms is het duidelijk wat er gezegd of verteld wordt en soms wordt het overgelaten aan de fantasie van de toeschouwer.

Bij het zingen van ‘lang zal ze leven’ en eindigen met ‘hiep hiep hoera!’ dan doen we een of soms twee armen in een flauw boogje omhoog. Dat is geen dansomhoogbeweging! Wanneer iemand iets specifieks aanwijst ‘kijk dáár!’ dan is er duidelijk richting in de strekbeweging van de arm. Die arm zegt wáár je moet kijken. Dans? Nee, al kan zo’n moment zeker in een choreografie voorkomen.Ooit zat ik aan tafel met een klassiek geschoolde professionele danser. Hij at yoghurt uit een schaaltje. Met zijn ene hand hield hij het schaaltje op borsthoogte, zijn hand als een soort kommetje waar het schaaltje in rustte. Met de lepel in zijn andere hand bracht hij de yoghurt naar zijn mond, rechtop en met een opgeheven hoofd. Niet iedere danser zal zo zijn yoghurt eten, maar dat beeld was prachtig. Ik herken aan de manier van eten, hoe hij verbonden is met zijn beroep.

Hoe zit een danser achter de pc? Hoe hanteert een danser de muis? Neigt een danser naar de pc toe? Maakt een danser een soepele beweging voorwaarts tot in het uiterste puntje van zijn vingers? Warme handen en voeten? Veel mensen krijgen namelijk koude handen en voeten na een tijdje pc-werk. Misschien een idee om een beetje meer als danser proberen te bewegen en de letters er leuk uit te laten rollen en springen door je hele lijf daarbij in te zetten!