De klok en de tijd

Dit weekend is het zover: de wintertijd begint. Altijd even denken, hoe was het ook alweer? Een uur vroeger opstaan of juist een uurtje later? Wintertijd is eigenlijk de echte tijd, de tijd afgestemd op de opkomst van de zon. Ooit las ik ergens dat er zelfs in ons kleine land vroeger in verschillende tijden geleefd werd: geen uniforme tijd maar overal de klok net even anders ingesteld. In het klein hetzelfde fenomeen als wat we nu kennen als jetlag maar dan zonder vliegtuig. Uit praktisch oogpunt is het prettig dat we met een treinreis door het land niet steeds een andere tijd hanteren.

Over zomer-en wintertijd ontstaan steeds meer discussies. Hoe zit het met onze biologische klok, ons functioneren en aspecten als energie/kostenbesparing, veiligheid? In de wetenschap is er onderzoek aangaande de biologische klok: weg met de wekkers! Dat is luisteren naar het lichaam en zelfs naar de verscheidenheid van mensen. Een ochtendmens functioneert anders dan een avondmens. Ik ervaar soms zelf verwantschap met kippen: wakker worden als het licht wordt en bij het vallen van de avond op stok willen. Er zijn ook mensen die een zekere verwantschap met beren blijken te hebben: in november de winterslaap willen beginnen om dan in maart te ontwaken.

Uit fysiotherapeutisch oogpunt is het mooi dat er aandacht is voor het luisteren naar het lichaam, nu niet direct hoe je lijf beweegt, maar wanneer het tijd is om te gaan bewegen, dus om op te staan. Morgen een uurtje later dan vandaag!