denkend aan…

denkend aan autorijden en ik voel de versnellingspook in mijn linkerhand, terwijl wij in nederland de pook rechts hebben omdat wij rechtsrijden. kennelijk al helemaal gewend aan het gereden worden en dan zit ik rechts naast de bestuurder. vanuit die positie ben ik nu zelf aan het rijden? zwaai ik iemand uit dan wuif ik met mijn rechterhand. loop ik in de stad en zie een bekende, dan gaat automatisch mijn linkerarm omhoog om met mijn linkerhand te wuiven. links en rechts functioneren anders dan voor het gebroken bestaan.

en dan zie ik halverwege de film carrington dat emma thompson linkshandig is. vroeger zag ik dat nooit, behalve dan dat paul mccartney z’n gitaar andersom had hangen.

kom ik door mijn opgelegde linkshandigheid in engelse sferen? ja! ik wandel door londen, gewoon door een boek te lezen, buiten op de bank in de schaduw en in de zon. ik weet nu allemaal leuke dingen zoals dat de sandwich door de vierde earl of sandwich komt, hij had het te druk met gokken om te eten en vroeg zijn bediende koud vlees tussen twee stukken brood te doen. fish en chips namen de oost-europese joden mee en de bengalen maakten de curry. bij vooruitbetaling van minimaal € 2500,- is er een schoenmaker die schoenen speciaal voor jou kan maken. de bewoners van notting hill (hoe was die film ook alweer?) hebben genoeg van toeristen die hun wijk vanwege die film bezoeken. de st paul’s werd zonder tekeningen gemaakt, de tekening zat in het hoofd van christopher wrenn, die eigenlijk classicus, astronoom en wiskundige was, maar niet als architect opgeleid. ik blijf nog wat in londen en denk niet aan holland…