over het omgaan met functiebeperking van de rechterschouder

begroetingen!

een knikje met het hoofd of we schudden elkaar de hand. nu merk ik de verwarring bij de ander vanwege de sling waarin mijn rechterarm hangt: ‘welke hand zal ik geven? links? dat doen we niet of nu juist wel?’ alles is goed. het gaat toch om de hartelijke bedoeling. bij een wat intiemer contact omvatten we elkaars schouders en kussen de wangen. nu kan ik mijn rechterhand nog niet zover omhoog bewegen om de schouder van de ander te bereiken, mijn hand reikt al wel tot iemands bil. geen ordinair geknijp maar wel een mijlpaal: zover kan ik al los met mijn arm. een nieuw verworven vaardigheid! wat vrolijke klopjes geven dat behoort wel tot de mogelijkheden.

omdat het evenwichtig is om hetzelfde te doen, leggen we onze linkerhand op elkaars rechterschouder en omvat de rechterhand subtiel elkaars linkerbil. even wennen aan deze nieuwe vorm van begroeten, maar het ziet er uit of er daarna een tango of een andere dans zal volgen en dat heeft wel iets leuks!