Soepel blijven zonder sporten

Mooi weer! We drinken koffie op het Vrijthof van Hilvarenbeek. Veel recreatieve fietsers komen joyeus de hoek om… oei, die mevrouw! Is ze bang om de bocht te nemen? Ze houdt zich zo vreselijk stijf, ze kijkt strak naar de grond en gaat met een veel te royale draai die bocht door. Zou ze lang niet meer op de fiets gezeten hebben? Is ze haar behendigheid verloren? Of zou het aan de fiets liggen? Zo’n moderne fiets, hoog en een te licht draaiend stuur, van het soort dat bijna rond draait als je een beetje van richting wilt veranderen. Was ze misschien wel vertrouwd met een andere fiets? Is ze wellicht toch minder stram en stijf, maar weet ze het niet te benutten?

Dit soort observaties gebeuren spontaan en het geeft inspiratie. Behalve het werk in de praktijk thuis is er ook werk buiten de deur. Op de fiets ga ik dan naar een locatie om praktische dingen, ontstaan uit de dagelijkse praktijk, over te dragen aan een groep geïnteresseerde mensen. Zo ontstond: ‘Soepel blijven zonder sporten’.

Kan dat? Ja, dat kan! Denk eens na over simpele handelingen: hoe doe je iets? Hoe kijk je naar het plafond of naar je voeten als je op een stoel zit? Hoe kijk je achterom? Gebruik je maar een beetje van je lijf of zet je een maximum aan gewrichten in? Waar begin je een beweging? Wat doen je ogen? Zeg je ‘ja’ en doe je toch een beetje ‘nee’? Ben je aan het trekken en duwen tegelijk? Zijn je steunpunten ook rustpunten of zijn ze afzetpunten gebleven? Hoeveel kracht gebruik je? Zou het ook met minder kunnen? Hoe uitgekookt ga je met je beweeglijkheid om? Verantwoorde luiheid wellicht?

Er blijven altijd heel veel vragen over. Vragen, die nog niet gesteld zijn of waar we nog geen antwoord op hebben gevonden… Ik hou van het terrasjesseizoen!

Reacties

  1. Sophia schreef:

    Misschien dacht die mevrouw terwijl ze door de bocht ging; het is toch een wonder dat je op die 2 smalle bandjes door de bocht kan en niet omvalt, ben ik nou toch een beetje een circusartiest geworden?

    Moraal van het verhaal af en toe gewoon niet teveel nadenken

    En vooral niet teveel sporten!

Comments are closed.