Mini

Ruiterstandbeelden fascineren me al heel lang: hoe zit de ruiter op z’n paard? Hoe heeft hij zijn benen? Is hij de baas over zijn paard? Hoe actief is het paard? Vormen paard en ruiter een eenheid?

 

 

Getroffen door het gevoel van snelheid wat het bij me opriep, ging ik dit beeldje beter bekijken. Het leuke is dat je bij een klein beeld het ook van bovenaf kunt zien en van voren, van achter en van (schuin) opzij, zonder dat je er altijd ook van onder tegenaan kijkt, wat bij een levensgroot standbeeld nu eenmaal niet anders kan.

 

 

Hoezo snelheid? We kennen de oude jachtplaten met paarden twee benen naar voren en twee benen naar achteren gestrekt: ja, dat ziet er snel uit!

 

 

Maar… geen enkel paard doet dat zo.

Ook over dit beeldje zou je kunnen zeggen dat het niet spoort met de werkelijkheid. Het grote paardenhoofd en de relatief korte benen, bovendien de onderbenen van de ruiter hangen doorgaans naar beneden. Het klopt, want een beeld van brons beweegt niet echt.  

 

                                                                     

Het bovenlijf van de ruiter, naast de hals van het paard naar voren gewend, helemaal in balans met die horizontale benen, suggereert wel snelheid. Het horizontale paardenhoofd, de naar achteren gerichte staart en die horizontale ligging van de onderbenen van de ruiter laten de snelheid zien: dit paard maakt hoogstwaarschijnlijk een breedtesprong en is in de rechtergalop.

Vergelijkbaar met de geschilderde pijlen op de weg – die dan in de lengte uitgerekt zijn om tijdens het rijden met fiets of auto het juiste formaat van die pijl te kunnen zien – laat de beeldhouwer* ons meekijken in de vaart van de beweging en juist die snelheid vervormt de anatomie.

 

 

* Amiran Djanashvili

Reacties

  1. Sophia schreef:

    Wat een observatie, van nu af aan kijk ik hierdoor toch weer anders naar deze snelle dieren en hun ruiters.

    (suggereert het bloot te paard zijn ook nog een extra dimensie)

    Kijk, zei ik tegen een peuter van 3, daar in het bos is iemand aan het paardrijden. Nee, was het antwoord hij is aan het paardlopen.?? Tja hoe zit dat loop je zittend op je paard of ben je aan het rijden?

Comments are closed.