IJzeren wil

Dit jaar zijn de merels er vroeg bij hier in de tuin. Niet gewacht tot de blauwe regen in blad zit om in alle beschutting een nest te maken, nee bovenop een vogelhuisje aan de andere muur wordt druk gebouwd. Mogelijk een knusse bedoening straks: merels boven en koolmeesjes beneden?

Vorig jaar deden de merels ook een poging om op dat vogelhuisje onder de kamperfoelie iets te bouwen. Het lukte niet, het schoof eraf. Gaat het dit jaar wel lukken? Die merels zijn volhouders, ze laten zich niet kennen. Het is vast een prettig plekje om te toeven en daar hebben ze kennelijk hun zinnen op gezet. Kleine kinderen en sommige grote mensen zijn net zo volhardend om alles zelf te willen doen, ze laten zich ook niet zo makkelijk van de wijs brengen als ze iets in hun hoofd gezet hebben. Zouden ze dat van vogels afgekeken hebben of hebben mens en dier toch een zelfde soort instinct?