Bezig zijn met bewegen…

Dat niet alleen fysiotherapeuten gefascineerd zijn door bewegen, zag ik afgelopen week in het Gemeentemuseum in Den Haag. Eerder was ik al geattendeerd op het werk van Alexander Calder. Een van zijn werken tegenover het Centre Pompidou in Parijs was onlangs de plek, waar ik iemand zou treffen. Op deze foto ontbreekt het bovenstuk, maar aan de voet is een vrouw bezig om haar eigen theater klaar te maken: met hond en kat zal ze zich gaan installeren om met regelmatige onderbrekingen wat klanken voort te brengen op een strijkinstrument.

Heel passend als je kijkt hoe Calder, een grote man met stevige knuisten, zijn carrière begon met theatervoorstellingen van eigen gemaakte figuurtjes. Filmopnamen hebben zijn ‘Cirque Calder’ levend gehouden. Draadfiguren, mobile’s, stabile’s: alles gericht op beweging! Deze expositie laat zien dat een bezoek aan het atelier van Piet Mondriaan voor een ommekeer in het werk van Calder teweeggebracht heeft. Ritme en beweging zijn elementen, die niet alleen bij abstracte kunst aan de orde zijn, ook in mijn werk zijn het essentiële elementen. Wanneer en waar komt die expositie, die de verbinding toont tussen kunst en fysiotherapie?

Reacties

  1. Sophia schreef:

    Ja en wat dan zo byzonder is een mobiel van “metaal”die zo’n lichtheid heeft dat ie niet naar beneden gaat maar heel licht blijft zweven. Hoe heeft ie dat gedaan?? Hoe kan dat?

    En dan al die leuke kleine circusacts, met poppetjes en draadjes,een kinderlijke speelsheid waar je gefascineerd en met een zekere jaloersheid naar blijft kijken Waar is dat “speelkind”bij mij gebleven?

Comments are closed.