Stromend water

Soms besef je iets, wat je doorgaans onopgemerkt voorbij laat gaan. Afgelopen week had ik zo’n ervaring.
Ik laat water uit de kraan in de fluitketel stromen. Zomaar water uit de kraan te kunnen drinken! Sinds mijn reis door Oezbekistan denk ik er bijna iedere dag aan, wanneer ik mijn tanden poets. Daar kan dat niet, zelfs tandenpoetsen zonder het water te drinken wordt sterk afgeraden.
Terug naar die fluitketel: het is zo’n leuk gehoor dat vullen met water. Je hoort, wanneer je de kraan dicht moet draaien. Ook het toenemende gewicht van de fluitketel is zo’n signaal, waar je bijna vanzelfsprekend op reageert.

 

Voor de aardigheid ben ik een beetje gaan opletten, hoe ik mijn zintuigen inschakel bij betrekkelijk gewone alledaagse handelingen. Ik noem er een paar.
Op de fiets blijk ik eerder te luisteren of er een auto achter me aankomt, dan dat ik over mijn linkerschouder kijk om linksaf te gaan. Bij het uitzoeken van tekenboekjes, voel ik altijd aan het papier als een soort proeven. Ook papier kan ‘lekker’ zijn. Bij prettig papier glijdt de inkt niet over een te glad oppervlak, maar de inkt wordt opgezogen zonder dat het papier een moeras wordt.
Opgedane ervaringen worden registreerd. Ik doe er mijn voordeel mee door die ervaringen te gebruiken. Je weet het en je weet het niet.

Afgelopen dinsdag kwamen winterse buien naar Groningen. Ik hoor hoe het hagelt zonder meteen naar buiten te kijken. Even is er dat behaaglijke gevoel van ‘ha, ik zit lekker binnen, het is droog en warm, ben blij nu niet op de fiets te zitten…’ Vervolgens hoor ik een heel ander geluid en kijk op: er lopen stroompjes water langs de muur. In het gladde behang ontstaan bollingen: zakken gevuld met hemelwater. Wel een heel ander geluid dan het vullen van de fluitketel! Mijn reactie? ‘O nee, niet weer die goot!’ Hup, naar boven en met een stok in de 15 cm hagel prikken waarmee de tussengoot (krimpgoot heet dat in vaktermen) zich gevuld heeft. Beneden neemt het getik van waterdruppels af. Tijd om te gaan dweilen met de kraan dicht. Zintuiglijke ervaringen zijn geweldig!

Reacties

  1. vrog schreef:

    Mooi!

Comments are closed.