Man op ‘t dak!

 

Nee, nog net even te vroeg voor Sinterklaas… het is de schoorsteenveger!

 

Het is altijd de moeite waard om te kijken hoe de ware ambachtsman zijn werk doet. In de kamer neemt  m’n schoorsteenveger rustig en aandachtig de situatie op en gaat de nodige spullen halen. De kachel krijgt een stuk stofzuigerslang door zijn keel gedrukt. Er wordt van alles afgeplakt, doeken erover en de stekker van de speciale stofzuigen gaat in het stopcontact.

 


Daarna buiten verder. Hij zet een ladder tegen het huis en verdiept zich daarboven in de schoorsteen. Binnen begint spontaan de stofzuiger te brommen, tegelijk hoor ik een vegend geluid door de schoorsteen op en neer gaan. Na verloop van tijd is de stofzuiger weer stil. De kachel wordt weer uitgepakt en klaar is Kees. Niks geen stof en niks geen roet!

 

Prachtig hoe een oud ambacht – uit de begintijd van Sinterklaas wellicht – op een eigentijdse manier bedreven wordt! Hoe ging het destijds zonder die elektrische stofzuiger? De stofzuiger wordt namelijk met afstandsbediening vanuit het dak aan en uitgeschakeld.
Mogen we nog wel schoorsteenvegen zeggen, nu het zuigen erbij gekomen is? Schoorsteenreinigen? Nee, nee! Toen de schoorsteenveger zijn werk gedaan had, gaf hij me een klein miniatuurtje: ‘mevrouw, schoorsteenvegers brengen geluk!’

 

 

Dit is net zo leuk als de gedachte dat Sinterklaas op zijn paard nu rustig van dak tot dak kan springen en straks wat kan laten zakken in mijn schone schoorsteen!