Blazen, vegen en zuigen

In Oezbekistan zag ik overal vrouwen met bezems aan het werk. De ene keer wordt die diepe goot geveegd, dan een portaal, een andere keer moet het gazon ontdaan worden van ongerechtigheden.

 

            

Vrouwen die bukken en buigen. Ook vrouwen, die rechtop blijven staan en met een joyeuze draai in het lijf het blad bij elkaar zwieperen. Die bezem met een lange steel vergemakkelijkt het vegen! Daarna komen mannen om die bergjes blad verder af te voeren.

                                                          

Ook hier in Nederland is het blad gevallen. De gemeente is erop voorbereid: er gaan mannen met blazers aan de slag. Ik mis die joyeuze draaiing tijdens hun brommend geblaas. Deze mannen verplaatsen zich van het ene been op het andere, als telgangers, mee met de links/rechtsbeweging van de blazer om een schoon paadje voor hun voeten te krijgen. Zij worden bijgestaan door kleine voertuigen, die – op een standaardmanier – ook alles aan de kant blazen. Letterlijk alles aan de kant, aan één kant: mijn portiek ligt vol! De mannen lopen door in de rechte lijn.

Ligt het nu aan het gemechaniseerde blazen – wat het vegen vervangen heeft – dat mijn portiek ongezien volgeblazen is? Of heeft het met mannen of vrouwen te maken? De rechte lijn of de draai? Het schijnt, dat mannen veel precieser de stofzuiger hanteren dan vrouwen.

Gevraagd aan die mannen of ze in de gaten hebben dat de straat wel mooi schoon is, maar…
Ze kijken me wat glazig aan. Dat mijn portiek de volle laag gekregen had, hadden ze niet opgemerkt. Vraagt de lezer van dit stukje zich af waarom ik mijn portiek met een bezem met een lange steel veeg? Heel eenvoudig: stofzuigen vind ik een vervelend werkje en als bij iedere keer dat de deur opengaat meteen vanalles uit het portiek binnen waait, dan blijf ik aan de gang.    

Zal bij de volgende ronde mijn portiek meegenomen worden in het gemeentelijk blaasprogramma? Stilletjes stel ik me voor wat een prachtige rotaties die stoere mannen laten zien met hun verrassing voor die mevrouw van dat portiek …

Reacties

 1. Bert Plaat schreef:

  Nu wil ik wel erg graag weten of die mannen met hun glazige blikken, de volgende keer je portiekje schoon gaan blazen.

  Wel op dat moment je voordeur dichthouden…..

 2. Henny Kerkhof schreef:

  Ja, die vrouwen in Oesbekistan, wat houden ze hun leefomgeving
  mooi schoon en ze bewegen er ook nog mooi schuin, diagonaal bij. Niks Nordic walken, gewoon lekker vegen.

  Wat een goede herinnering.

Comments are closed.