Links en rechts aan tafel

Een rechtshandige met aan zijn rechterzijde een linkshandige aan ‘n krappe tafel: een beetje opletten om elkaar geen por te geven tijdens het naar de mond brengen van een lepel soep met je voorkeurshand. Zitten ze andersom dan hebben ze allebei een actieve buitenste hand zonder botsgevaar, sterker ze zouden elkaar met gemak kunnen voeren, al moet je even afspreken wie bovenover en wie onderlangs zijn route kiest. Vroeger werden linkshandigen gedwongen om het bestek als een rechtshandige te hanteren, nu hoeft dat niet meer. Zit de linkshandige als enige een beetje krap tussen rechtshandigen, dan zou hij zich gemangeld kunnen voelen en is het goed uitkijken om niet te stoten of gestoten te worden.      
 
Gelukkig hebben we behalve de bewegingen in de elleboog* nog meer gewrichten die helpen als je zo aan tafel zit: de pols. Een fascinerend gewricht, bestaand uit zeven botjes als kleine knikkertjes, die de middenhandsbeentjes met de twee botstukken van de onderarm verbinden. Weinig mensen beseffen dat het scharnier tussen onderarm en hand niet één gewricht is, maar een verzameling kleine gewrichtjes, die uiterst summier met elkaar communiceren als wij onze handen gebruiken. Maar daar denk je toch absoluut niet aan als je gezellig aan tafel zit en het eten smaakt!    
 
* zie weblog Knuistjes en vuistjes van 6 augustus 2011