Handkus

Momenteel lees ik het boek ‘Kameraad Baron’ van Jaap Scholten*. Op een zeker moment wordt er door een waardige oude Hongaarse dame aan de schrijver gevraagd of hij weet hoe je een handkus geeft. In het hoofdstuk ‘De Handkus’ vertelt hij de lezer, wanneer je dat doet en hoe je een handkus correct uitvoert. Ik citeer:
“Recentelijk heeft Erszébet me gedemonstreerd hoe men de handkus correct uitvoert. ‘Jij bent de vrouw nu, blijf zitten,’ beval Erszébet terwijl ze opstond. Ze kwam voor me staan, nam mijn rechterhand in de palm van haar hand, bracht mijn hand omhoog terwijl zij die iets draaide zodat de rug van de hand boven kwam te liggen en boog voorover. ‘4 centimenter, nooit meer! 4 centimeter mag je naar voren nijgen, en alleen met je schouders, niet je hoofd buigen. Je blijft met gestrekte rug mooi rechtop. Niet vanuit de onderrug buigen. Dat doen de boeren. De boeren kussen daadwerkelijk de hand van de heer.’ Ze stak haar wijsvinger omhoog om te waarschuwen. ‘Je kust niet de hand, maar de lucht. Als de man de vrouw in de ogen keek terwijl hij dat deed: ohlalala! En nog frivoler was dit.’ Ik kreeg een lesje ouderwets flirten. Erszébet pakte mijn hand opnieuw, draaide die voorzichtig om zodat de onderzijde van mijn pols boven lag. ‘Als je daar kuste…’ Ze rolde met haar ogen. ‘De wijsheid was dat als een dame “nee” zegt ze “misschien” bedoelt, als ze ‘misschien’ zegt “ja”bedoelt, en dat als ze “ja” zegt, ze geen dame is.’

  

Er zijn filmpjes op internet waarop kleine kinderen een kusje van hun hand blazen naar iemand toe, maar voor volwassenen geen instructies. Over de handkus is bij wikipedia niet veel meer te vinden dan een zakelijke beschrijving dat de lippen de hand nauwelijks mogen raken. Gelukkig zijn er nog boeken die gewoon in begrijpelijke taal uit de doeken doen hoe je iets doet, zoals: de handkus!


Op mijn 17e kreeg ik – gezeten op een paard – mijn eerste én enige handkus, voorafgaand aan de les van een beroemde (van origine Hongaarse?) instructeur. Dat was een gebeurtenis die ik destijds wel van binnen opgeslagen heb als iets héél bijzonders en dat het bijzonder was, dat blijkt!

* Uitgeverij Contact ISBN 978.90.254.3154.9

Reacties

  1. Gerrit schreef:

    Rike,
    op deze website een serie handkussen zoals ze in films voorbijkwamen.

    http://dsata.blogspot.com/

Comments are closed.