Je neus achterna

Op de hoek van de straat staat een boom. Je kunt er in dit jaargetijde niet omheen zonder dat je neus zich wendt naar de bron van die verpletterende zoete, bijna bedwelmende geur. Iedereen die er langs loopt of fietst, zie je even het hoofd – of beter gezegd de neus – richting die boom bewegen. Mensen richten zich op, ze strekken zich, ze maken zich langer, ze worden nieuwsgierig en vrolijk. Bovendien ontstaat er spontaan een alertheid: waar komt die geur vandaan? Wat is het?

Het is de bloesem van de lindeboom!

Over geur is veel informatie te vinden: het offer in de oudheid (het woord par-fum geeft het aan: per fumus – door rook – stegen de geuren van verbrande kruiden en takken op naar de goden). Een geur kan je van je oorspronkelijke doel afleiden, maar evengoed ontdek je juist door dat ommetje iets nieuws.