Het in de vingers krijgen

Vingers weten de weg en de rest van het lichaam voegt zich ogenschijnlijk vanzelf als stromend water. Of het een met deeg jonglerende pizzabakker is of een schilder die zonder knoeien je huis als nieuw aan je teruggeeft. Het is de motoriek van de vakman, de meester.

Na een tijd de piano met rust gelaten te hebben, trok hij me nu naar zich toe, dwong me boeken uit de kast te halen en ik begon met het oefenen van iets nieuws. Mijn vingers lijken hier en daar nog vaag te weten hoe ze onderdoor of overheen gezet moeten worden om bepaalde accoorden vloeiend in elkaar te laten overgaan.
Het is geen sportschool voor mijn vingers. Zoeken, aftasten, niet alleen met mijn handen en het lijf, waar die handen deel van uitmaken, ook mijn oren worden wakker. Wat is de juiste vingerzetting, zodat ik op een zeker moment de noten ook snel kan spelen zonder dat vingers in de knoop raken of dat ik er steeds op dezelfde plek naast zit? Klopt het wat er gedrukt is? Waarom doen mijn vingers toch anders dan wat er staat? Nu de dynamiek nog, accenten van zwaar en licht, het ritme… Wat roepen die klanken voor beeld op?

Gelukkig zijn de buren met vakantie. Het regent buiten, dus de hele dag achter het klavier…want behalve dat ik dat stuk in de vingers wil krijgen, wil ik het ook onder de knie hebben. Pianospelen is veel meer dan alleen het aanslaan van de juiste toetsen zoals bij blind typen met letters op een toetsenbord. Het stukje heeft me te pakken. Het zit in mijn hoofd als ik even op de fiets een boodschap ga doen en liefst zo snel mogelijk terug naar huis terug wil om het wéér te spelen. Dat thema wat vrolijk begint, versombert, gaat door de zware bassen heen en komt verrassend licht weer terug bij het begin. Een kunst om er zelf niet in verstrikt te raken!

Als de pas nieuwe buren weer terug zijn van vakantie, dan is het fijn als ze straks misschien zeggen: ‘wat klonk dat gezellig, doe dat vaker, daar worden we vrolijk van… ‘
Ze zullen er dan ook aan moeten wennen dat er heel wat voorwerk aan voorafgaat voordat het een beetje redelijk klinkt.